Enciclopedia pentru cei mici

Știați că râșii pot alerga cu o viteză de aproximativ 50 km/h atunci când își urmăresc prada sau că vulpile au mustăți atât pe față cât și pe picioare?

Aflați mai multe informații despre cele mai cunoscute și îndrăgite dar și de temut animale din America de Nord, parcurgând enciclopedia Natoons.

Veți regăsi aici curiozități despre fiecare animăluț în parte, dar și informații utile despre ce mănâncă, cum își procură hrana cât și regiunea din care provin fiecare.

Sfatul Kinder

Când citiți despre animale, este foarte important ca împreună cu cei mici să aveți la îndemână și echipamentul potrivit de distracție: pălăriile de exploratori!

Informațiile pe care le veți găsi mai jos, te vor ajuta pe tine și micuții tăi la completarea hărții Americii de Nord cu fauna acesteia. Puteți începe completarea hărții imediat, dar și după întreaga lectură

Vulturul cu cap alb

Vulturul cu cap alb, numit și acvila americană face parte din familia păsărilor răpitoare din America de Nord. Penajul unui vultur pui este maro pestriț, devenind maro uniform când ajunge adult. Are capul alb, iar corpul se dezvoltă în 2-3 ani.

Vulturii sunt mamifere prădătoare care consumă carne, în general pești (somoni și păstrăvi), șoricei, iepuri sau diverse reptile.

Știai că...?
  • Vulturul cu capul alb este considerată a fi cea mai mare pasăre din lume, femelele pot trece de 7 kg și o anvergură de 2,5 m.
  • Are un văz excelent pentru care orice om l-ar invidia, poate vedea liniștit de la 2 km distanță.
  • Vulturul cu capul alb este considerat a fi un simbol al Statelor Unite ale Americii și apare pe emblema acesteia, dar și pe cea a statului Filipine.

Râsul

Râșii roșii provin din părțile centrale și meridionale ale Americii de Nord, acolo unde se află de altfel și cea mai mare populație a lor. Ei locuiesc pe aproape întreg teritoriul Statelor Unite, exceptând regiunea est-centrală.

Râsul roșu este un mamifer carnivor si prădător. În alimentația sa de zi cu zi se pot găsi animale forestiere sau animale care trăiesc pe câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, cerbi, saigale și diverse specii de păsări. Uneori consumă și animale domesticite, cum ar fi găini, rațe, curcani, oi, atacând chiar și câini dacă se simt în pericol.

Știai că...?
  • Râșii adoră să se odihnească în copaci umbroși, peșteri din înaltul pădurilor și uneori chiar printre ierburile de prerie.
  • Sunt feline teritoriale, vor cât mai mult spațiu pentru ele și pentru asta își marchează teritoriul cu propriul miros, spunându-le astfel celorlalți râși să stea departe.
  • Râșii pot alerga cu o viteză de aproximativ 50 km/h atunci când își urmăresc prada. Deși au corpul relativ lung, între 70 și 150 cm, coada este scurtă, de 5 până la 25 cm.

Cerbul cu coada albă

Cerbul cu coada albă face parte din ordinul Artiodactyla care este constituit din 30 de subspecii. Datorită faptului că se adaptează ușor la mai multe tipuri de habitate, cum ar fi prerie, poieni, păduri, deșert sau zone mlăștinoase, poți găsi cerbul cu coada albă atât în partea de nord a Americii de Sud, America Centrală sau Canada, cât și în Columbia, Guyana sau Venezuela.

Un exemplar adult din categoria cerbului cu coada albă poate cântări între 52-140 kg, cu o lungime de 1,8 - 2,4 m. A se reține faptul că femela este întotdeauna mai mică decât masculul și că dimensiunile pot varia de la o subspecie la alta.

Hrana cerbilor cu coada albă este constituită din frunze, scoarță de copac, fructe de pădure și fructe sălbatice.

Știai că...?
  • Masculul din categoria cerbilor cu coada albă își pierde coarnele în primele luni din iarnă, acestea urmând să crească din nou în mijlocul primăverii.
  • Cerbii cu coada albă își anunță ceilalți parteneri din turmă că se află în pericol prin ridicatul și scuturatul cozii.
  • În filmul Bambi, produs de Disney în 1942, Bambi este cerb cu coada albă deși în cartea Bambi scrisă în 1923, Bambi era un exemplar din specia căprioară.

Vulpea roșie

Vulpile roșii se pot întâlni în toată emisfera nordică de la Cercul Arctic până la Africa de Nord, America Centrala și Asia.

Vulpile, în general, se hrănesc cu mamifere mici: șoareci de câmp, castori, iepuri, insecte, dar și cu fructe din păduri.

Știai că...?
  • Vulpile au mustăți și pe față, dar și pe picioare, acestea ajutându-le să se ghideze.
  • Vulpile sapă galerii subterane. Acolo își îngrijesc puișorii și se ascund de prădători.
  • Vulpile pot simți mirosul de la 10 până la 40 de km.

Balena ucigașă

Balena ucigașă este cel mai mare și cel mai de temut membru din familia delfinilor. Denumite și orci, balenele ucigașe ies ușor în evidență datorită culorilor caracteristice, alb și negru, și deși pot fi întâlnite în mai toate oceanele lumii, preferă apele reci şi temperate.

Hrana orcilor este alcătuită în principal din bancuri de peşti (heringi, scrumbii, somoni, toni) dar pot mânca chiar și rechini. De asemenea, se mai hrănesc şi cu sepii sau calamari sau, mult mai rar, cu mamifere marine (foci, delfini sau vidre de mare).

Știai că...?
  • Orcile trăiesc de obicei în grupuri, fiecare grup fiind format din mai multe familii alcătuite din 4-5 membri, iar fiecare grup are propriul dialect în care comunică. Dacă s-ar întâlni mai multe grupuri de orci și ar vrea să „vorbească” între ele, ne putem imagina la fel de bine o discuție între un rus, un englez și un francez.
  • În afară de oameni, balena ucigașă este cel mai răspândit mamifer din lume fiind întâlnit aproape peste tot, de la Oceanul Arctic până la Oceanul Antarctic, chiar și pe lângă insulele Hawaii, Galapagos și Golful Californiei.
  • Puii de orcă la naștere cântăresc aproximativ 180 kg și ajung să cântărească aproape 7 tone la maturitate.

Ursul Negru American

Trăiește în America de Nord și face parte din familia ursului brun, fiind un pic mai mici decât urșii Grizzly.

Ursul Negru se hrănește in special primăvara, după trezirea din hibernare, cu animale moarte precum bizoni sau elani, iar în restul timpului mierea este mâncarea lor preferată, dar mai consumă și iarbă, fructe de pădure, rădăcini și furnici.

Știai că...?
  • Numele științific al ursului negru este Ursus Americanus.
  • În America de Nord există, cu aproximație, peste 700.000 de urși negri.
  • Pot atinge viteze de până la 50 km/h.

Ursul Polar

Ursul Polar trăiește în zonele nordice ale Oceanului Arctic, pe zonele înghețate, fiind cel mai mare animal de pradă de pe uscat. Greutatea unui urs polar poate atinge chiar și 600 de kg la masculi, iar femelele ajung să cântărească și 300kg.

Ursul polar este un mamifer carnivor, acesta consumă în general pui de focă, însă face și excepții pentru diferite cetacee. În principal preferă să vâneze lângă malul mării, dar se aventurează și în apă dacă prada este pe măsură și merită atenția lui.

Știai că...?
  • Urșii polari își curăță blana rostogolindu-se în zăpadă. Se joacă și fac baie în același timp. Cool, nu!?
  • Se pot supraîncălzi. Deși sunt făcuți să reziste la temperaturi de -50 de grade Celsius, urșii polari se pot supraîncălzi dacă aleargă prea mult, același lucru se petrece și vara când temperaturile încep să crească.
  • Urșii polari, în ciuda greutății lor, pot alerga pe uscat cu viteze de până la 40 km/h, în zăpadă, iar în apă pot prinde până la 10 km/h.

Crocodilul

Crocodilii sunt o subcategorie a reptilelor mari acvatice, care locuiesc în Africa, Asia, America de Nord, America de Sud și Australia. Crocodilii de azi își duc existența pe malurile lacurilor sau ale apelor curgătoare din regiunile calde tropicale.

Datorită faptului că se dezvoltă foarte repede și au nevoie de cât mai multă mâncare, puii de crocodil se hrănesc foarte des cu animale mici, fiind singurele pe care le pot captura.

Când cresc însă, încep să captureze prăzi mai mari și cresc concomitent durata între două mese. Încep cu pești mai mari și alte reptile, apoi treptat trec la mamifere sau chiar om.

Știai că...?
  • Crocodilii sunt cele mai mari reptile de pe Pământ, cel mai mare exemplar întâlnit vreodată având greutatea de 1075kg și o lungime de 6,17 m.
  • Există și o specie mică de crocodili, numită Crocodilul Pitic.
  • Crocodilii sunt înrudiți cu dinozaurii, dar și cu păsările.

Ciocănitoarea neagră

Aceasta este o ciocănitoare de talie mare care este răspândită pe o arie foarte largă, regăsindu-se atât în America de Nord, de la coasta Pacificului până la cea a Atlanticului cât și în Europa, unde este cea mai mare dintre ciocănitori. Regăsești ciocănitoarea neagră chiar și în România.

Ciocănitorile negre se hrănesc cu gândaci, furnici, păduchi de plante, fluturi și alte vietăți pe care le pot găsi în scoarța copacilor.

Știai că...?
  • Ciocănitoarei negre i se mai spune și medicul pădurii, pentru că își caută hrana și ciocănește numai scoarța copacilor uscați sau bolnavi.
  • Când bate în scoarță, sunetul ciocănitoarei negre se poate auzi de la circa 3 km.
  • Cea mai faimoasă ciocănitoare este Woody Woodpecker, creată de artistul Ben Hardaway, în anul 1940, care mai apoi a devenit cea mai îndrăgită ciocănitoare din desenele animate.

Ratonul

Face parte dintr-o familie de animăluțe mici, cu corpuri slabe și cozile lungi. Ratonii sunt originari din pădurile boreale ale Americii de Nord, însă, la jumătatea secolului 20, aceștia au fost introduși și în Europa, acum găsindu-se în număr destul de mare pe tot continentul.

Ratonii sunt omnivori, aceștia mănâncă viermi, insecte și alte animale mici (pești, broaște) atunci când începe primăvara, iar când iarna se apropie hrana lor constă în nuci și fructe, acestea având un conținut ridicat de calorii și grăsimi – exact ce au nevoie pe timpul iernii.

Știai că...?
  • Ratonii sunt foarte gălăgioși și energici și deși energia lor este la cote maxime, din cauza picioarelor scurte comparativ cu dimensiunea corpului, nu pot alerga foarte mult.
  • Au o memorie foarte bună, fiind capabili să își amintească soluții la anumite probleme chiar și după 3 ani.
  • Orașul Toronto, din Canada, este capitala ratonilor.

Puma

De proveniență nord-americană, aria de răspândire a pumei s-a mărit foarte mult de-a lungul timpului. Astfel, te poți întâlni cu pumele și în Canada, America de Sud sau alte zone din emisfera de vest.

Acestea sunt carnivore și sunt recunoscute ca fiind niște prădători de elită. Se hrănesc cu o varietate largă de animale, însă preferatele lor sunt căprioarele. În America de Nord de exemplu, foarte multe căprioare, cerbi sau elani pică în capcana pumelor. În zonele rurale, pumele le dau foarte multe bătăi de cap fermierilor și asta pentru că nu se sfiesc să atace vitele, oile sau caii.

Știai că...?
  • Puma deține recordul pentru cele mai multe nume date unei feline – peste 40 la număr (leu de munte, tigru de munte, pisica de munte, etc).
  • Viteza maximă a pumei atinge 80 km/h.
  • Deși este un prădător de temut, puma toarce precum o pisicuță. Și la fel ca pisica, nu iubește apa însă, la nevoie face rabat și înoată atunci când se află în pericol.

Lupul

În trecut, lupul era răspândit în întreaga emisferă nordică a Americii, dar cu timpul și odată cu înmulțirea oamenilor, acesta a pierdut din teritoriu. A luptat pentru supraviețuire și a învățat să-și procure hrana în condiții vitrege, motiv pentru care în dieta lupului intră tot felul de animale (elan, bizon, bou moscat) dar și insecte și rozătoare.

Unul dintre motivele pentru care au rezistat de-a lungul timpul este că lupii trăiesc în haite, cele mai multe având până la 10-12 membri și un conducător, acela fiind masculul Alpha.

Știai că...?
  • Lupii au 42 de dinți ascuțiți, aceștia ajutându-i să sfâșie carnea prăzii.
  • Pe distanțe scurte, lupii pot alerga și cu până la 61 de km/h.
  • Lupii sunt niște părinți dedicați. Un lup își caută sufletul pereche toată viața și odată găsit, rămâne alături de acesta și își întemeiază o familie.

Castorul american

Supranumit și Castorul Canadian, acesta trăiește în America de Nord, în special în SUA, Canada și Mexic. Este un animal adaptat la viața acvatică și preferă locurile împădurite și apele care iarna nu îngheață.

Castorii americani se hrănesc în principal cu scoarță de copac, dar mănâncă și frunze, ierburi, crenguțe și plante acvatice.

Castorii americani trăiesc în general în colonii. Sunt recunoscuți ca fiind niște constructori desăvârșiți printre animăluțe datorită aptitudinilor. Își pregătesc singuri locuința, o adevărată colibă din lut, compartimentată la interior. În căsuțele lor, castorii au camere în care dorm și camere în care își adună proviziile.

Știai că...?
  • Acești micuți secretă un lichid vâscos care miroase a vanilie.
  • Castorii sunt animale romantice, aceștia construiesc baraje doar dacă își caută o iubită sau îl construiesc doar pentru familia lor.
  • Au blana impermeabilă și dinții foarte puternici. Aceștia pot doborî copaci de dimensiuni foarte mari.

Iepurele American de câmp

Poți găsi iepurele de câmp în Europa și Asia Centrală. În Australia, Noua Zeelandă, SUA și multe țări din America de Sud a fost introdus însă și ca specie de vânat.

Iepurii se hrănesc cu iarbă, cu cât mai uscată cu atât mai bine, morcovi și cereale, iar iarna se mulțumesc cu scoarța copacilor. Pot produce pagube destul de mari în agricultură prin faptul că rod cojile pomilor fructiferi și mănâncă multe legume.

Știai că...?
  • Urechile foarte mari nu îi ajută doar să audă foarte bine, dar le reglează și temperatura corporală.
  • Iepurii pot sări până la 1m înălțime și până la 3m lungime, asta dintr-un singur salt.
  • Cel mai bătrân iepuraș, care deține și recordul pentru vârstă, are 17 ani și un loc special în Cartea Recordurilor.

Veverița Roșie

O poți găsi în America de Nord, Europa, zonele temperate ale Asiei, America Centrală și cea de Sud, precum prin multe alte locuri, fiind o specie des întâlnită.

Veverițele mănâncă de obicei semințe, nuci, boboci de flori, dar se dau în vânt și după ciuperci și castane.

Știai că...?
  • Veverițele roșii sunt adevărate "atlete", acestea pot urca și coborî foarte repede dintr-un copac. Mai mult decât atât, pot sări dintr-un copac într-altul și înota dacă este cazul. Ronțăie mereu câte ceva pentru că dinții din față nu se opresc niciodată din creștere.
  • Ai putea spune că veverițele au 9 vieți precum pisicile, acestea pot cădea de la 30 m înălțime fără să pățească nimic.
  • Sunt animale timide și nu le place să își împartă hrana, dar iarna se mai întâmplă să împartă un cuib că să își țină de cald.

Țestoasa de apă cu tâmple roșii

Aceste țestoase sunt originare din America de Nord și sunt totodată cele mai comune țestoase, întâlnite mai peste tot, fiind vândute ca animale de companie. Ele provin din zona râului Mississippi, Virginia și din sudul Golfului Mexic.

Țestoasele cu tâmple roșii mănâncă plante acvatice și de uscat, pești mici, insecte acvatice, melci. Solzii carapacei se schimbă periodic pentru a-i permite broaștei țestoase să crească în timp. Noaptea pot dormi atât pe fundul apei dar și plutind la suprafață.

Știai că...?
  • Țestoasele cu tâmple roșii au o vedere incredibil de bună, dar auzul lor este aproape inexistent, totuși, au o sensibilitate crescută la vibrații.
  • Pot supraviețui până la 40 de ani în sălbăticie.
  • Comunică prin vibrații și prin atingeri.

Recreează fauna Americii de Nord și participă la concurs

Acum că v-ați hrănit curiozitatea și ați aflat deja atâtea informații despre animăluțele Natoons, este timpul să vă potoliți și pofta de distracție.

Cu un concurs!

Mai jos se află harta Americii de Nord, însă este goală. Tu și micuții tăi veți trebui să o completați cu animalele și elementele naturale specifice fiecărei regiuni în parte.

Cu informațiile culese din enciclopedia Natoons, totul este foarte simplu:

  • După ce aflați unde locuiește fiecare animăluț, va trebui să îl selectați din meniul „Animale” și să îl plasați pe hartă acolo unde este casa lui.
  • Odată ajuns acasă, va avea nevoie de mâncare și de habitatul său natural. Selectați meniurile pentru „Mâncare” și „Plante” apoi așezați elementele necesare fiecărui animal pe hartă.

Cu cât harta este completată mai corect, cu atât animaluțele Natoons vor fi și ele mai fericite. În plus, la finalul hărții vă așteaptă și niste super premii!

1 x Excursie la Rezervația Naturală Pairi Daiza din Belgia
25 X MACHETE CU UNIVERSUL ȘI FIGURINELE NATOONS

Perioada Campaniei: 15.09 - 31.10.2021

Regulament Campanie

felicitări!

Ai completat harta
americii de nord

Înscrie-te în concurs

Bravo! Acum că tu și micuții tăi ați reușit să completați harta Americii de Nord cu fauna acesteia este timpul s-o înscrieți și în concurs!

La sfârșitul campaniei, prin tragere la sorți, o familie va câștiga o excursie de observare a animalelor la Rezervația Naturală Pairi Daiza din Belgia.

Tot prin tragere la sorți, alți 25 de norocoși vor câștiga machete personalizate cu universul și figurinele Natoons.

Mesaj