ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ЗА МАЛЧУГАНИ

Знаете ли, че рисът може да тича със скорост около 50 км/ч, когато преследва плячката си,  или че лисиците имат мустаци и на лицето, и на краката си?
Научете повече за най-познатите и обичани, но и страховити животни в Северна Америка, като разгледате енциклопедията на Natoons.Тук ще откриете любопитни факти за всяко животно, както и ценна информация
за това какво яде, как си набавя храна и от кой регион произхожда всяко от тях.

Белоглав орел

Eagle

Белоглавият орел, наричан още американски орел, е част от северноамериканското семейство грабливи птици. 
Оперението на малките орелчета е пъстро кафяво и постепенно става равномерно кафяво, когато достигнат зрялост. 
Орелът има бяла глава, а тялото му пораства напълно за 2-3 години.
Орлите са хищни бозайници – хранят се с месо, най-често риба (сьомга и пъстърва), мишки, зайци или различни влечуги.

Знаете ли, че...

• Белоглавият орел е считан за най-голямата птица в света, женските могат да
достигнат тегло над 7 кг и размах на крилата от 2,5 м.
• Орелът има отлично зрение, на което всеки човек би завидял. Той спокойно
вижда от 2 км разстояние.
• Белоглавият орел е приеман за символ на Съединените американски щати и е част от емблемата на страната, както и от тази на Филипините.

Eagle

Рис

Lynx

Червеният рис произлиза от централните и южните части на Северна Америка, където е и най-голямата му популация. Рисовете живеят в почти цялата територия на САЩ, с изключение на източния централен регион.
Червеният рис е месояден и хищен бозайник. Ежедневното му хранене включва горски и полски животни, като мишки, зайци, елени, антилопи и различни видове птички.
Понякога, тази дива котка яде и домашни животни като кокошки, патици, пуйки, овце, а когато се чувства в опасност би нападнала дори и кучета.

Знаете ли, че...

• Рисовете обичат да си почиват в сенчести дървета, в пещери, скрити високо в гората, а някой път дори и сред прерийните треви.
• Те са котки, които пазят територията си и искат възможно най-голямо
пространство за себе си, ето за това рисовете я маркират със собствената си
миризма и така предупреждават другите от вида да стоят настрана.
• Рисовете могат да бягат със скорост от около 50 км/ч, когато преследват
плячката си. Въпреки, че имат относително дълго тяло, между 70 и 150 см,
опашката им е къса, от 5 до 25 см.

Lynx

Белоопашат елен

Deer

Белоопашатият елен е част от вида Artiodactyla, състоящ се от 30 подвида. Тъй като еленът се адаптира лесно към различна околна среда, например прерия, ливади, гори, пустинни или блатисти местности, можем да срещнем белоопашатия елен в северната част на Южна Америка, Централна Америка или Канада, както и в Колумбия, Гвиана или Венецуела.
Порастналият белоопашат елен може да тежи между 52 и 140 кг, с дължина от 1,8 до 2,4 м. Не забравяйте, че женската винаги е по-малка от мъжкия и че размерите на елена могат да варират в зависимост от неговия подвид.
Менюто на белоопашатия елен включва листа, дървесна кора, горски и диви плодове.

Знаете ли, че ...

• Мъжкият белоопашат елен губи рогата си през първите месеци на зимата, които отново порастват в средата на пролетта.
• Белоопашатите елени сигнализират на другите животинки в стадото, че са в
опасност, като вдигат и разклащат опашките си.
• Във филмчето на Дисни „Бамби“ от 1942 г., Бамби е белоопашат елен, докато в книгата „Бамби“ от 1923 г. той е сърничка.

Deer

Червена лисица

Fox

Червените лисици обитават цялото северно полукълбо от Северния полярен кръг чак до Северна Африка, Централна Америка и Азия.
Лисиците обикновено ловуват малки бозайници: полски мишки, бобри, зайци,
насекоми, но си хапват и горски плодове.

Знаете ли, че...

• Лисиците имат мустаци по муцунките, но и по краката: те им помагат да се
ориентират.
• Лисиците копаят подземни галерии. Там те се грижат за малките си и се крият от хищници.
• Лисиците могат да усетят миризма на 10 до 40 км.

Fox

Косатка

Whale

Косатката е най-големият и най-страшен представител на семейството на делфините.
Наричани още орка, косатките се разпознават лесно заради характерните си цветове, черно и бяло, и макар да се срещат в повечето океани по света, те предпочитат студени и умерени води.
Косатките се хранят главно с пасажи от риба (херинга, скумрия, сьомга, риба тон), но могат да ядат дори и акули. Ядат още и сепия или калмари или, много по-рядко, морски бозайници (тюлени, делфини, морски видри).

Знаете ли, че...

• Орките обичайно живеят в групи, които включват няколко семейства от 4-5 членове, а всяка група има свой собствен диалект на който си общуват. Ако няколко групи косатки се срещнат и искат да „поговорят“ помежду си, нека си представим как би се провел разговор между руснак, англичанин и французин.
• Косатката е най-широко разпространеният бозайник в света след хората. Среща се почти навсякъде, от Северния ледовит океан до Антарктическия океан, дори по протежение на островите Хавай, Галапагос и Калифорнийския залив.
• При раждане косатките тежат приблизително 180 кг, а в зряла възраст могат да
достигнат цели 7 тона.

Whale

Американска черна мечка

Black Bear

Живее в Северна Америка и е част от семейството на кафявата мечка и е малко по-малка от мечките Гризли.
Черната мечка се храни най-вече през пролетта, след като се пробуди от зимен сън (хибернация). Яде мъртви животни като бизони или лосове, а през останалото време медът е любимото й лакомство, понякога хапва също трева, горски плодове, корени и мравки.

Знаете ли, че...

• Научното име на черната мечка е Ursus Americanus.
• В Северна Америка има приблизително 700 000 черни мечки.
• Мечките могат да развият скорост до 50 км/ч.

Black Bear

Полярна мечка

Polar Bear

Полярната мечка живее в северните райони на Северния ледовит океан, върху замръзнали участъци, и е най-големият хищник на сушата. Теглото на мъжките мечоци може да достигне до 600 кг, а на женските мечки до 300 кг.
Полярната мечка е месояден бозайник, основната й храна са тюлени, но също прави изключения за множество китоподобни. Тя предпочита предимно да ловува край морето, но се впуска и във водата, ако плячката е подходяща и заслужава вниманието й.

Знаете ли, че...

• Белите мечки почистват козината си като се търкалят в снега. Те играят и се
къпят едновременно. Готино, нали!?
• Мечките могат да прегреят. Въпреки че са създадени да издържат на
температури от -50 градуса по Целзий, полярните мечки могат да прегреят,
ако тичат прекалено много. Това се случва и през лятото, когато времето
започва да се затопля.
• Полярните мечки, въпреки килограмите си, могат да тичат по сушата в снега със
скорост до 40 км/ч, а във водата достигат до 10 км/ч.

Polar Bear

Крокодил

Crocodile

Крокодилите са подкатегория на големи водни влечуги, които живеят в Африка, Азия, Северна Америка, Южна Америка и Австралия. В наши дни крокодилите откриват храната си по бреговете на езера или течащи води в топли тропически региони.
Тъй като растат със завидна скорост и се нуждаят от възможно най-много храна, бебетата крокодилчета често ядат малки животни, които са единствените способни да уловят.
Въпреки това, пораствайки, те започват да хващат по-голяма плячка и същевременно увеличават продължителността между две хранения. Младите крокодили започват с по-големи риби и други влечуги, после постепенно преминават към бозайници или дори хора.

Знаете ли, че...

• Крокодилите са най-големите влечуги на Земята, най-големият екземпляр,
срещан някога, е с тегло 1075 кг и дължина 6,17 м.
• Има и малък вид крокодили, наречен крокодил джудже.
• Крокодилите са роднини с динозаврите, но и с птиците.

Crocodile

Черният кълвач

Woodpecker

Това е голям кълвач, който населява много обширна територия и се среща както в Северна Америка, от тихоокеанското крайбрежие до брега на Атлантическия океан, така и в Европа, където е най -големият от кълвачите. Можете да видите черния кълвач дори в Румъния.
Черните кълвачи се хранят с бръмбари, мравки, листни въшки, пеперуди и други обитатели, открити в кората на дърветата.

Знаете ли, че...

• Черният кълвач се нарича още горски лекар, защото търси храна и чука само кората на сухи или болни дървета.
• Когато удря кората, звукът на черния кълвач се чува на около 3 км.
• Най-известният кълвач е Уди Кълвача, създаден от художника Бен “Бъгс” Хардауей през 1940 г., а по-късно Уди става най-обичаният анимационен кълвач.

Woodpecker

Миеща мечка (Енот)

Enot

Тя е част от семейство малки животни със слабо тяло и дълга опашка. Миещите мечки произхождат от тайгата на Северна Америка, но в средата на 20-ти век те са въведени и в Европа и към наши дни се срещат в голям брой из целия континент.
Миещите мечки са всеядни: обичат червеи, насекоми и други дребни животинки (риби, жаби) в началото на пролетта, а когато наближи зимата, менюто им се променя на ядки и плодове, които са с високо съдържание на калории и мазнини - точно това, от което се нуждаят през студения сезон.

Знаете ли, че...

• Енотите са много шумни и енергични и дори когато са в пика на енергията си, заради късите си крака в сравнение с размера на тялото, те не могат да тичат много.
• Те имат много добра памет, могат да запомнят решения на определени проблеми дори след 3 години.
• Град Торонто, Канада е столицата на миещите мечки.

Enot

Пума

Puma

Произхождаща от Северна Америка, пумата значително е увеличила териториите си с напредването на времето. Днес можем да срещнем пумите в Канада, Южна Америка или други части на западното полукълбо.
Пумите са месоядни животни и са смятани за едни от най-елитните хищници. Плячката им включва голямо разнообразие от животни, но елените са им любими. В Северна Америка например много сърни, елени или лосове попадат в капана на пумата. В селските райони пумите създават много главоболия на фермерите, тъй като не се страхуват да атакуват говеда, овце или коне.

Знаете ли, че...

• Пумата държи рекорда за най-много имена, дадени на котка - над 40 на брой
(планински лъв, планински тигър, планинска котка и др.).
• Максималната скорост, която развива е 80 км/ч.
• Въпреки че е страховит хищник, пумата мърка като котенце. И също като котките, тя не обича водата, но когато е в опасност и се налага, влиза и плува.

Puma

Вълк

Wolf

В миналото вълкът е бил широко разпространен в северното полукълбо на Америка, но с течение на времето и заради растящото присъствие на хората, той е загубил територия. Вълците са се борили за оцеляване и са се научили да си намират храна дори и в тежки условия; именно заради това менюто на вълка включва всякакви видове животни (лос, бизон, вол), но също така насекоми и гризачи.
Една от причините, поради които са издържали през времето е, че вълците живеят в глутници, повечето от които имат до 10-12 членове и лидер, наричан алфа мъжки.

Знаете ли, че...

• Вълците имат 42 остри зъба, които им помагат да разкъсат плътта на плячката.
• На къси разстояния вълците могат да бягат със скорост до 61 км/ч.
• Вълците са отдадени родители на малките си. Вълкът цял живот търси сродната си душа и веднъж намери ли я, той остава с нея и създава семейство.

Wolf

Американски бобър

Beaver

Известен още като канадски бобър, той живее в Северна Америка, особено в САЩ, Канада и Мексико. Това е горски обитател, адаптиран към водния живот и предпочита гористи места и води, които не замръзват през зимата.
Американските бобри се хранят предимно с дървесна кора, но също така ядат листа, билки, клонки и водни растения.
Американските бобри обикновено живеят в колонии. Те са признати за перфектни строители сред животните поради своите умения. Те изграждат собствени къщи, истински глинени хижи, с вътрешно разпределение. В къщите си бобрите имат стаи, в които спят и стаи, в които събират запасите си.

Знаете ли, че...

• Тези малки животни отделят вискозна течност с аромат на ванилия.
• Бобрите са романтични животни, те строят язовири само когато търсят половинка, или го строят само за семейството си.
• Имат водоустойчива козина и много здрави зъби. Могат да свалят много големи дървета.

Beaver

Американски заек

Rabbit

Заекът се среща в Европа и Централна Азия. В Австралия, Нова Зеландия, САЩ и много страни в Южна Америка, зайците са вид дивеч.
Зайчетата се хранят с трева, колкото по-суха, толкова по-добре, ядат също моркови и зърнени храни, а през зимата дори само кората на дърветата е лакомство. Зайците могат да създадат доста неприятности в селскостопанската дейност, заради това че белят корите на овощните дръвчета и изяждат много зеленчуци.

Знаете ли, че...

• Много големите уши не само им помагат да чуват много добре, но и регулират температурата на тялото им.
• Зайците могат да скачат до 1 м височина и до 3 м дължина, в един скок.
• Най-старият заек, който държи възрастовия рекорд, е на цели 17 години и има
специално място в Книгата на рекордите.

Rabbit

Червена катерица

Squirrel

Червената катерица е често срещан вид: може да се види в Северна Америка, Европа, умерените части на Азия, Централна и Южна Америка, както и на много други места.
Катеричките обикновено ядат семенца, ядки, цветни пъпки, но също така се хранят с гъби и кестени.

Знаете ли, че...

• Червените катерици са истински „спортисти“, те могат да се катерят и слизат много бързо по дървото. Освен това могат да скачат от едно дърво на друго и да плуват, ако е необходимо. Катериците винаги гризат нещо, защото предните им зъби никога не спират да растат.
• Може да се каже, че катериците имат 9 живота като котките, те могат да паднат от 30м височина, без да се наранят.
• Катеричките са срамежливи животинки и не обичат да споделят храната си, но все пак през зимата се случва да споделят гнездо, за да се стоплят.

Squirrel

Водна костенурка с червени слепоочия

Turtle

Тези костенурки са родом от Северна Америка и са най-разпространените костенурки в света, а и се продават като домашни любимци. Те идват от района на река Мисисипи във Вирджиния и южния Мексикански залив.
Костенурките ядат водни и сухоземни растения, малки риби, водни насекоми, охлюви.
Люспите на черупката се подменят периодично, за да може костенурчето да пораства.
През нощта те могат да спят както на дъното на водата, така и плавайки на
повърхността.

Знаете ли, че...

• Костенурките с червени слепоочия имат невероятно силно зрение, но слухът им почти липсва; въпреки това те имат повишено усещане за вибрации.
• Могат да живеят до 40 години в природата.
• Костенурките общуват чрез вибрации и докосване.

Turtle